Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Airconditioningwijzer.nl
Airconditioningwijzer.nl

Airconditioning kopen

Een airco kopen is zo gedaan, maar de juiste kopen kan nog een hele opgave zijn. Er zijn namelijk veel zaken waar je op moet letten wanneer je een airconditioner gaat aanschaffen. Er zijn vele soorten te koop met diverse energielabels en koelvermogens. Daarnaast zijn de modernste airco’s uitgerust met allerlei geavanceerde opties.

airco instellen

Het type dat je gaat kopen hangt af van hoe groot de ruimte is en of er een luchtafvoer of raam aanwezig is. En je dient jezelf de vraag te stellen, wil je de airco op meerdere plaatsen gebruiken of dient een ruimte altijd de beschikking te hebben over gekoelde lucht? Hieronder vind je belangrijke tips die jouw aankoopproces een stuk makkelijker maken.

 1. Aankoopmoment

  Het beste kun je een airco in de wintermaanden kopen. De prijzen zijn vaak lager dan in de zomer waarin de vraag naar airconditioners hoog is. Er waren zelfs jaren dat er in de zomermaanden geen enkele goede airco meer te verkrijgen was!

 2. Mobiele of vaste airco?

  Wil je de airco kunnen verrijden en is de ruimte niet al te groot? Kies dan voor een mobiele airco. Wil je een wat grotere ruimte koelen of niet steeds een airco moeten verrijden en rommelen met een afvoerslang naar buiten? Kies dan voor een vaste airco. Een mobiele airco ga je, mits het geen gelijkvloerse woning betreft, niet zo snel van beneden naar boven of andersom verhuizen. Het gewicht kan namelijk best tegenvallen.

 3. Meet de ruimte op (het vermogen)

  Voor je gaat kopen kun je het beste de ruimte in m3 opmeten. Zo weet je waar je op moet letten wanneer je naar de specificaties van airconditioners gaat kijken. Dit kun je doen door de lengte maal de breedte maal de hoogte van de ruimte te doen (LxBxH). Bij de specificaties van airco’s staat hoeveel m3 deze kan koelen. Of staat er voor hoeveel oppervlak in m2 deze geschikt is. Verder kan het vermogen ook nog uitgedrukt zijn in BTU of Joule (kWh), welke je eventueel kunt gebruiken om de apparaten met elkaar te vergelijken.

 4. Let op het energielabel

  Hoe beter het energielabel, des te minder energiekosten je zult hebben. Ga liever niet voor een airconditioner die een slecht energielabel heeft (ga echter voor minimaal A of A+). Kijk dus naar het energieverbruik, want je kunt anders voor een onprettige tegenvaller komen te staan wanneer je de energienota ontvangt.

 5. Probeer hem uit

  Het beste kun je een airco even gaan bekijken in een winkel of ga op zoek naar reviews en filmpjes op internet. Wanneer je vooraf goed onderzoek doet weet je precies wat de voordelen en nadelen zijn. Je wilt bijvoorbeeld immers geen airco in huis halen die zoveel lawaai maakt dat je niet eens meer rustig kunt werken of slapen.

Aanbieders vergelijken

Wil je weten wat een airco jou gaat kosten? Vergelijk dan de tarieven van verschillende airco leveranciers door het opvragen van offertes. Je kunt besparen op de aanschafkosten, omdat je een beter inzicht in de marktprijzen zult krijgen. Vraag nu gratis en vrijblijvend airconditioning offertes aan.

Kijk ook op pagina:

 

Offertes voor airco's ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs