Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Airconditioningwijzer.nl
Airconditioningwijzer.nl

Voor thuis

Over het algemeen zijn er 2 hoofdgroepen in airconditioning te onderscheiden, namelijk mobiele en vaste (split) airconditioners. Binnen deze groepen zijn er in totaal 6 types/modellen. Voor thuis kun je zowel mobiele als vaste split airco’s aanschaffen. Wil je niet rommelen met een afvoerslang uit het raam hangen, dan kun je het beste kiezen voor een aircooler of een ventilator. Beide apparaten zijn erg goedkoop maar kunnen geen airco’s genoemd worden. Ze kunnen de gevoelstemperatuur echter wel doen verlagen.

1) Mobiele airco

Deze airconditioners zijn vooral praktisch, omdat ze makkelijk te verplaatsen zijn. Het gewicht van een mobiele airco is laag en dankzij de wieltjes onderaan kun je hem snel verplaatsen van ruimte naar ruimte. Zo kun je de airconditioner overdag in de woonkamer zetten en ’s avonds in de studie- of slaapkamer. Dit type airco is vooral geschikt voor kleinere ruimtes. Je hebt geen installatie- of onderhoudskosten en is hij erg makkelijk om op te bergen in de winter door zijn geringe formaat. Het apparaat heeft echter wel een relatief hoog energieverbruik in vergelijking tot de andere soorten airco’s.

Bij dit type kan gekozen worden uit 2 modellen: mobiel-monobloc airco’s of mobiel-semi-split airco’s. Het monobloc systeem bestaat uit één deel. Deze zijn compact van formaat, maar maken over het algemeen veel lawaai. Een mobiel-semi-split systeem bestaat uit twee delen. Deze zijn met elkaar verbonden met een dunne slang. Ze bieden meer verkoeling dan een monobloc systeem en ze zijn stiller.

airco bedienen

2) Vaste (split) airco

Het woord ‘vaste’ zegt het eigenlijk al, dit type airco wordt op een vaste plaats in een ruimte gehangen. Wereldwijd wordt dit type het meest verkocht. Net als bij de mobiele airconditioners zijn ook van dit type vele uitvoeringen beschikbaar waaruit gekozen kan worden. Voor diverse soorten ruimtes, van klein tot groot.

Bij een vaste (split) airco voor thuis kan gekozen worden uit:

 • Wand airconditioning

  Een wand airco is verreweg het populairste verkoelingssysteem in woningen en kantoren. De reden hiervoor is dat het een veelzijdige optie is. Deze airco wordt hoog aan de wand gemonteerd en is daardoor in vrijwel elke ruimte te gebruiken.

 • Plafond airco

  Wil je airco in het plafond maar heb je geen verlaagd plafond om het in te kunnen installeren? Dan kun je ook kiezen voor een plafondairco. Uiteraard zie je het apparaat hierbij wel goed zitten, maar niettemin blijven de wanden en de vloer vrij om anders in te richten.

 • Vloer/console aircosysteem

  Soms is het niet mogelijk om een wand of cassette airco te plaatsen vanwege de situatie. Je kunt dan kiezen voor een vloer/console airco. Dit apparaat kan op de vloer of laag aan de wand worden geplaatst.

Prijzen airco voor thuis

Voor thuis heb je vaak de keuze uit 2 soorten airco’s en hebben ze zo hun eigen aanschafprijzen. Populaire merken zijn onder meer Daikin, Toshiba, Samsung en Carrier.

Soort airco Prijzen
1a) Vaste airco zonder buitenunit (monoblock) €1000 – €3000
1b) Vaste airco met buitenunit (split) €1500 – €3000
2) Mobiele airco Vanaf €200

Installatiekosten

De kosten voor de installatie bedragen gemiddeld €350 euro. Deze worden vaak in de prijs meegenomen. Bij een mobiele airco is dit niet van toepassing omdat het om een verrijdbaar apparaat die klaar voor gebruik is gaat.

Gebruikskosten

Naast de aanschafkosten zijn er eventueel de volgende kosten die je zult maken zolang je het apparaat gaat gebruiken:

 1. Kosten energieverbruik

  Bij een airconditioning krijg je sowieso te maken met energiekosten. Deze zijn flink meer in vergelijking tot een ventilator. Je moet rekenen dat je tussen de €35 en €100 euro per jaar kwijt bent aan energiekosten. Ter vergelijking, een ventilator verbruikt ongeveer €3 euro per jaar aan elektriciteit. Bij de aanschaf kun je het beste letten op het energielabel. Deze dient A of A+ te zijn.

  Een mobiele airco is relatief gezien vaak het duurste type airco, dit omdat deze flink moet draaien om een ruimte gekoeld te krijgen. Een tip is om een ruimte op warme dagen zo donker mogelijk te houden. Dus doe op tijd de gordijnen dicht! De airco kan de ruimte in dat geval ‘makkelijker’ koelen.

 2. Onderhoudskosten

  Een mobiele airco en een split-airco kun je goed zelf onderhouden. Een vaste airconditioning is een heel ander verhaal. Deze moet je door een professional ieder jaar laten onderhouden. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt onder andere de filter gecontroleerd. Voordat je overgaat tot aanschaf kan het dus handig zijn bij aircobedrijven de onderhoudskosten op te vragen.

Meer weten?

Wil je een airco kopen en laten plaatsen? Of wil je weten hoeveel het kost om de airco aan te schaffen maar zelf te installeren? Dan kun je het beste meerdere offertes bij airco experts opvragen. Gebruik daarvoor het offerte formulier en kom spoedig in contact met aircobedrijven die je graag te woord staan. Ga naar de airco offerte pagina.

 

Offertes voor airco's ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs