Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Airconditioningwijzer.nl
Airconditioningwijzer.nl

Wanneer een airco kopen?

Zodra je de keuze gemaakt hebt om een airco aan te schaffen voor je woning, winkel of kantoor kun je het beste als eerste letten op het aankoopmoment in het jaar. Een airco kopen in de wintermaanden kan je namelijk geld besparen. In de zomer is de vraag het grootst en liggen de prijzen een stuk hoger. Bovendien zijn veel (web)winkels dan snel door hun voorraden heen, wat de prijzen nog meer kan opdrijven.

Tips bij het kopen en gebruik

Aircosystemen staan van oudsher bekend als apparaten met een hoog energieverbruik. Airco’s verbruiken inderdaad veel stroom maar de recentere modellen zijn een stuk zuiniger geworden. Daar komt nog bij dat het aantal functies van de airco is uitgebreid waardoor je het apparaat vaker en beter kunt gebruiken. Zo kun je er niet alleen je huis mee koelen maar ook verwarmen. Met de volgende tips kun je het stroomverbruik en dus de kosten per uur nog verder inperken:

> Koop een energiezuinig model

Bij het uitzoeken van een nieuw aircosysteem is het verstandig om te letten op het energielabel. Het heeft de voorkeur om een apparaat met minstens een energielabel A te nemen. Deze airco’s zijn behoorlijk zuinig. Verder is het van belang om uit te zoeken hoeveel stroom het apparaat verbruikt in de stand-by modus. Dit kan namelijk behoorlijk uiteenlopen per merk en model.

> Maak gebruik van zonwering

Als je de airco aanzet kun je het energieverbruik beperken door het zonlicht zoveel mogelijk te weren. Laat dus vooral het zonnescherm zakken of doe de zonwering naar beneden. Je kunt ook de gordijnen dicht doen.

airco voor de slaapkamer

> Gebruik de airco alleen als het nodig is

Een andere slimme en eenvoudige tip is om de airco alleen te gebruiken als het niet anders kan. Als een open raam voldoende is, laat de airco dan uit. Zeker in de ochtenden en avonden zal je de airco dan meestal uit kunnen laten.

> Zet de airco aan voordat de hitte doordringt

Als je weet dat het een warme dag wordt is het verstandig om de airco op tijd aan te zetten. Hoe langer je hiermee wacht, hoe warmer de ruimte wordt en hoe harder de airco moet werken om de ruimte te koelen.

Bekijk ook de algemene tips pagina.

 

Offertes voor airco's ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs