Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Airconditioningwijzer.nl
Airconditioningwijzer.nl

Airco ziekmaker?

Sommige mensen willen liever geen aircosysteem omdat ze bang zijn dat ze er ziek van worden. Men denkt ten onrechte dat er ziektekiemen in de airco zouden zitten. Dit is echter bijna niet mogelijk. Het zou dan echt om een extreem vervuild systeem moeten gaan. Als een airco normaal wordt onderhouden (filters op tijd vervangen) is het eigenlijk niet mogelijk dat deze ziektekiemen verspreidt.

> Een airco filtreert de binnenlucht

Vanwege de luchtfilteringsfunctie in airco’s zorgen deze systemen er juist voor dat de lucht schoner wordt. In ruimtes met een airco zitten niet voor niets veel minder stofdeeltjes en pollen in de lucht. Mensen met astmatische of allergische klachten hebben er daarom juist baat bij.

> De schijn van ziek worden

Als de binnenlucht te droog wordt gaat het de slijmvliezen irriteren en zorgt dat voor droge ogen en hoofdpijn. Daardoor lijkt het alsof je verkouden bent maar is dat niet zo. Veel mensen die dit meemaken denken dat ze dus ziek worden van een airco, wat dus niet waar is. Het is daarom belangrijk om de airco te controleren en er zorg voor te dragen dat deze goed ingesteld is zodat de ruimte niet te droog wordt.

> Ziekte wordt van mens op mens overgebracht

Er zijn ook mensen die denken dat je vanwege de kou of de tocht uit de airco ziek kunt worden. Ook dit is een fabeltje. Ziek wordt je namelijk niet van kou of een frisse wind. Het is overigens wel ongezond om grote temperatuurswisselingen te hebben. Maar als je de airco niet meer dan 6 graden kouder of warmer zet, is hier eigenlijk geen sprake van. De echte boosdoeners die ons ziek maken zijn de bacteriën en virussen die van mens (of dier) op mens worden overgedragen.

> Ziektekiemen concentreren in de winter

Vooral in de winter zitten alle ramen en deuren vaak dicht. Zo kan de concentratie ziektekiemen in de lucht aardig oplopen. Dus als je op kantoor snel ziek wordt heeft dit meer met de aanwezigheid van al die mensen te maken dan met de airconditioning. Het enige wat de airco wel doet is de lucht over de verschillende ruimtes binnen een kantoor verspreiden. Als bepaalde mensen ziektekiemen bij zich dragen zullen deze door de luchtstroom van de airco sneller worden verspreid.

 

Offertes voor airco's ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs