Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Airconditioningwijzer.nl
Airconditioningwijzer.nl

Soorten

Er zijn veel internationale merken die verschillende soorten airco’s aanbieden. Maar welke bestaan er nu eigenlijk allemaal? Hieronder vind je meer informatie over wat er vandaag de dag zoal te koop is.

Er zijn twee hoofdgroepen in airconditioning te onderscheiden, namelijk mobiele en vaste (split) airconditioners. Binnen deze groepen bestaan er in totaal 6 type binnenunits.

1) Mobiele airco

Deze airconditioners zijn vooral praktisch, omdat ze makkelijk te verplaatsen zijn. Het gewicht van een mobiele airco is laag en dankzij de wieltjes onderaan kun je hem snel verplaatsen van ruimte naar ruimte. Zo kun je de airconditioner overdag in de woonkamer zetten en ’s avonds in de studie- of slaapkamer. Dit type airco is vooral geschikt voor kleine ruimtes. Je hebt geen installatie- of onderhoudskosten en is hij erg makkelijk om op te bergen in de winter door zijn geringe formaat. Het apparaat heeft echter wel een relatief hoog energieverbruik in vergelijking tot de andere soorten airco’s.

Bij dit type kan gekozen worden uit 2 modellen: mobiel-monobloc airco’s of mobiel-semi-split airco’s. Het monobloc systeem bestaat uit één deel. Deze zijn compact van formaat, maar maken over het algemeen veel lawaai. Een mobiel-semi-split systeem bestaat uit twee delen. Deze zijn met elkaar verbonden met een dunne slang. Ze bieden meer verkoeling dan een monobloc systeem en ze zijn stiller.

split airco close-up

2) Vaste (split) airco

Het woord ‘vaste’ zegt het eigenlijk al, dit type airco wordt op een vaste plaats in een ruimte gehangen. Wereldwijd wordt dit type het meest verkocht. Net als bij de mobiele airconditioners zijn ook van dit type vele uitvoeringen beschikbaar waaruit gekozen kan worden. Voor diverse soorten ruimtes, van klein tot groot.

Bij een vaste (split) airco kan gekozen worden uit:

 • wand
 • cassette (plafondinbouw)
 • plafond
 • vloer
 • satelliet
 • of VRF modellen

Het is ten eerste afhankelijk van de ruimte die gekoeld moet worden voor welk model gekozen wordt. Vloer, plafond en multi-split modellen zijn naast veelvuldig gebruik in kantoren en winkels ook prima thuis te gebruiken. Het cassette-plafondinbouwmodel wordt vooral toepast in ruimtes zoals winkels, kantoren en restaurants. VRF airco’s worden in (grote) gebouwen gebruikt om meer dan 5 ruimtes tegelijkertijd te koelen/verwarmen.

 • Wand airconditioning

  Een wand airco is verreweg het populairste verkoelingssysteem in woningen en kantoren. De reden hiervoor is dat het een veelzijdige optie is. Deze airco wordt hoog aan de wand gemonteerd en is daardoor in vrijwel elke ruimte te gebruiken.

 • Cassette airco

  Als je op zoek bent naar een aircosysteem waarbij je weinig ruimte nodig hebt is de cassette airco ideaal. Bij dit systeem wordt de airco in een verlaagd plafond geïnstalleerd. Het enige wat je van de airco ziet is een rooster in het plafond. Voorwaarde voor deze airco is echter wel dat er een verlaagd plafond is.

 • Plafond airco

  Wil je airco in het plafond maar heb je geen verlaagd plafond om het in te kunnen installeren? Dan kun je ook kiezen voor een plafondairco. Uiteraard zie je het apparaat hierbij wel goed zitten, maar niettemin blijven de wanden en de vloer vrij om anders in te richten.

 • Vloer/console aircosysteem

  Soms is het niet mogelijk om een wand of cassette airco te plaatsen vanwege de situatie. Je kunt dan kiezen voor een vloer/console airco. Dit apparaat kan op de vloer of laag aan de wand worden geplaatst.

 • Satelliet airconditioning

  Wil je een zeer groot kantoor voorzien van airconditioning? Dan kun je het beste gaan voor satelliet airconditioning. Het enige wat je in het plafond ziet is een klein roostertje. Het grote voordeel van dit systeem is dat het subtiel aanwezig is, bijna geen geluid maakt en je geen last hebt van een tochtstroom.

 • VRF airco’s

  Wil je in een (groot) gebouw meer dan 5 ruimtes tegelijkertijd koelen/verwarmen? Dan kun je kiezen voor een VRF systeem. In zo een systeem varieert de capaciteit op elk gegeven moment omdat de behoeftes van de ruimtes continue veranderen. Daardoor heeft dit systeem ook meerdere binnen- en buitenunits en vergt het een aardige investering. Een VRF is echter wel een must in grote gebouwen.

buizensysteem van VRF

Meer weten?

Wil je een airco kopen en laten plaatsen? Of wil je weten hoeveel het kost om de airco aan te schaffen maar zelf te installeren? Dan kun je het beste meerdere offertes bij airco experts opvragen. Gebruik daarvoor het offerte formulier en kom spoedig in contact met aircobedrijven die je graag te woord staan. Ga naar de airco offertepagina.

 

Offertes voor airco's ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs