Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Airconditioningwijzer.nl
Airconditioningwijzer.nl

Zelf installeren

Een airco zelf installeren of de installatie overlaten aan een professional? Of dat moeilijk is ligt een beetje aan wat voor airconditioning je nodig hebt.

Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een mobiele airco is het een kwestie van uitpakken, een slang uit het raam hangen of koppelen aan een afvoersysteem en klaar ben je. Ook een monoblock airco is eenvoudig te plaatsen. Een vaste airconditioning heeft nogal wat handelingen nodig en kan beter door een professional geïnstalleerd worden. Dit komt omdat er aan de buitenzijde een unit aan de muur of op een dak geplaatst moet worden.

 1. Mobiele airco

  Wanneer je een mobiele airco gaat plaatsen dien je erop te letten dat je deze niet op een zonnige plaats zet, tenzij je de ramen afschermt met bijv. lamellen of gordijnen. Daarnaast moet er een raam in de ruimte aanwezig zijn waarlangs je de afvoerslang naar buiten kunt hangen. Indien je een luchtafvoersysteem hebt dan kun je eventueel de afvoerslang van de airco hierop monteren. Dit kun je eenvoudig doen met bijvoorbeeld tape of een verloopstuk.

 2. Monoblock airco

  Het voordeel van een monoblock airco is dat er geen muren opengebroken hoeven te worden, een klein gat in de muur is namelijk voldoende. De installatie kun je bijna helemaal zelf doen. Echter het koppelen van de koelleidingen dien je uit te laten voeren door een geautoriseerde professional.

 3. Vaste airco

  Een vaste airco installeren kun je echt beter aan een professional overlaten. Wanneer je hier zelf aan gaat beginnen kan het een grote puinhoop worden, omdat je nogal wat in de muur moet gaan boren en in het ergste geval moet gaan breken. Wanneer je de installatie overlaat aan een professional krijg je garantie en eventuele schade wordt gedekt.

Algemene aandachtspunten voor zelf installeren

Ben je een gevorderde klusser en wil je de installatie liever zelf doen? Dan hebben we nog een aantal belangrijke aandachtspunten voor je project:

 • Is de koelleiding lang genoeg?
  Het eerste wat je je af moet vragen is of de standaard meegeleverde koelleiding lang genoeg is. Deze leiding verbindt de airco met de buitenunit. Bij sommige woningen blijkt de standaardlengte van 3 meter echter niet voldoende.
 • Waar wil je de buitenunit plaatsen?
  Het aircosysteem wordt via een koelleiding verbonden met de buitenunit. Deze unit moet op een geschikte plek buiten aan de gevel worden geplaatst. Omdat de lengte van koelleiding beperkt is kan het even puzzelen zijn om een geschikte plek te vinden. Het is dus handig om hier van tevoren even over na te denken.
 • Is er een geaard stopcontact in de buurt?
  De binnenunit moet uiteraard aangesloten worden op een stopcontact. Het snoer van de airco zit meestal aan de rechterzijde van de unit en is vaak niet langer dan 1,5 meter. Binnen deze afstand moet er een geaard stopcontact zitten.

Benieuwd naar de kosten van jouw project?

Wel of niet zelf installeren? Vraag gratis offertes op bij verschillende aircobedrijven om te zien wat de kosten zullen zijn en kun je daardoor een goede afweging maken. Na het invullen van je gegevens in het offerteformulier zullen meerdere bedrijven vrijblijvend contact met je opnemen en de mogelijkheden met je bespreken.

Kijk ook op pagina:

 

Offertes voor airco's ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs