Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Airconditioningwijzer.nl
Airconditioningwijzer.nl

Airco prijzen

De totale kosten van een airco kunnen flink verschillen. Dit ligt onder andere aan het energielabel, het energieverbruik, het type airconditioner, of er regelmatig onderhoud nodig is en aan de verschillende opties zoals op afstand bedienen, automatische climate control en filters.

Wanneer je een duurder model gaat kopen, zoals een vaste airco, dan moet je erop letten of de montage in de prijs zit. Wanneer je al een dure airconditioner aanschaft en er komen nog allerlei arbeidsuren bij, dan kan de prijs flink oplopen. De (jaarlijkse) kosten van een airco zitten vooral in het energieverbruik en eventuele onderhoudskosten.

airco schoonmaken

Prijsopbouw

De prijs van een airco wordt op de volgende manier bepaald:

 • Soort airco
  Een airco zonder buitenunit (monoblock) is goedkoper dan een model met een buitenunit, een mobiele airco is nog goedkoper en een luchtkoeler al helemaal
 • Aantal binnenunits
  Bij woningen gaat het vooral om airco’s met 1 binnenunit, maar kun je er ook voor kiezen om meerdere units te nemen (multisplit airco; max. 5 binnenunits) om meerdere kamers mee te verkoelen/verwarmen
 • Type binnenunit
  Er zijn diverse type airco’s, zoals een cassette/plafond model, vloerairco, ductairco of wandairco. Je kunt ook kiezen voor mobiele airco’s, welke een stuk goedkoper zijn. Het ’type’ gaat hier de binnenunit aan
 • Functies
  Een airco kan naast het koelen de binnenlucht ook verwarmen, ontvochtigen of schoonmaken met behulp van speciale filters
 • Vermogen/verbruik
  Het vermogen van de airco bepaald voor een deel de aanschafprijs. Het is verstandig om een model te nemen die past bij de te verkoelen ruimte
 • Snufjes
  Tegenwoordig kun je ook kiezen voor airco’s met sensoren die het systeem alleen aanzet als er mensen in de kamer aanwezig zijn of kun je de airco d.m.v. een app op afstand bedienen

Nieuwprijzen

Voor woningen heb je vaak de keuze uit 2 soorten airco’s en hebben ze zo hun eigen aanschafprijzen. Populaire merken zijn onder meer Daikin, Toshiba, Samsung en Carrier.

Soort airco Prijzen
1a) Vaste airco zonder buitenunit (monoblock) €1000 – €3000
1b) Vaste airco met buitenunit (split) €1500 – €3000
2) Mobiele airco Vanaf €200

Installatiekosten

De kosten voor de installatie bedragen gemiddeld €350 euro. Deze worden vaak in de prijs meegenomen en betreft het een instapmodel met 1 buiten- en 1 binnenunit. Bij een mobiele airco is dit niet van toepassing omdat het om een verrijdbaar apparaat die klaar voor gebruik is gaat.

gaten boren muur

Gebruikskosten

Naast de aanschafkosten zijn er eventueel de volgende kosten die je zult maken zolang je het apparaat gaat gebruiken:

 1. Kosten energieverbruik

  Bij een airconditioning krijg je sowieso te maken met energiekosten. Deze zijn flink meer in vergelijking tot een ventilator. Je moet rekenen dat je tussen de €35 en €100 euro per jaar kwijt bent aan energiekosten. Ter vergelijking, een ventilator verbruikt ongeveer €3 euro per jaar aan elektriciteit. Bij de aanschaf kun je het beste letten op het energielabel. Deze dient A of A+ te zijn.

  Een mobiele airco is relatief gezien vaak het duurste type airco, dit omdat deze flink moet draaien om een ruimte gekoeld te krijgen. Een tip is om een ruimte op warme dagen zo donker mogelijk te houden. Dus doe op tijd de gordijnen dicht! De airco kan de ruimte in dat geval ‘makkelijker’ koelen.

 2. Onderhoudskosten

  Een mobiele airco en een split-airco kun je goed zelf onderhouden. Een vaste airconditioning is een heel ander verhaal. Deze moet je door een professional ieder jaar laten onderhouden. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt onder andere de filter gecontroleerd. Voordat je overgaat tot aanschaf kan het dus handig zijn bij aircobedrijven de onderhoudskosten op te vragen.

Aanbod vergelijken

Het loont zeker om bij een aantal aanbieders de prijzen te vergelijken. Ook hierbij geldt, als je kiest voor een airco die door een professional gemonteerd moet worden, vraag de prijzen op inclusief montagekosten. Indien je kiest voor een mobiele airco of split-airco dan kan het nogal eens uitmaken of je dit in de wintermaanden doet. De prijzen kunnen dan flink afwijken van die in de zomermaanden. Ook kun je specifiek zoeken naar goedkope airconditioners. Vraag nu gratis meerdere airco offertes bij specialisten in je regio op en laat je vrijblijvend adviseren.

 

Offertes voor airco's ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs