Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Airconditioningwijzer.nl
Airconditioningwijzer.nl

Split airco

Een split airco zorgt voor betere koeling met veel minder geluid. En kan zowel thuis als op kantoor gebruikt worden. Het is een prima investering en stille klimaatbeheersing voor kleine en middelgrote ruimtes.

Het systeem bestaat uit twee delen, namelijk een gedeelte dat binnen staat of aan de muur hangt (binnenunit) en een gedeelte dat buiten staat (buitenunit). De twee delen zijn gekoppeld met een dunne slang waar koelmiddel doorheen gaat. Het is aan te raden om bij een split airco te kiezen voor een systeem waarbij alleen nog een klein gat in de muur gemaakt hoeft te worden. Zodoende kan het uitbreken van een muur voorkomen worden. Dit type systeem heet een split airco met snelkoppeling.

plaatsing van airco

Voordelen van een split airco

Het koelvermogen van een split airco is hoger dan die van een monoblock airco. Daarnaast is het geluidsniveau vele malen lager. Wanneer je een kwalitatief goede airco hebt is deze zelfs fluisterstil (max. 50 decibel). Dit komt omdat het onderdeel dat het lawaai maakt buiten staat of hangt. Wanneer je dus het geld hebt en je wilt een goede investering doen, kies dan voor een split airco. Dit type aircosysteem kun je door een professional bedrijf laten installeren of zelf installeren.

Soorten split airco’s

Er zijn in totaal 6 type split airco’s. Het verschil tussen deze types heeft te maken met de binnenunits, deze kunnen zoals je hierna kunt lezen aan de wand, plafond of bijv. in de vloer geplaatst worden. Het is afhankelijk van de ruimte die gekoeld moet worden en jouw wensen voor welk model het beste gekozen kan worden. Vloer, plafond en multi-split modellen zijn naast veelvuldig gebruik in kantoren en winkels ook prima thuis te gebruiken. Het cassette-plafondinbouwmodel wordt vooral toepast in ruimtes zoals winkels, kantoren en restaurants. VRF airco’s worden in (grote) gebouwen gebruikt om meer dan 5 ruimtes tegelijkertijd te koelen/verwarmen.

 • Wand airconditioning

  Een wand airco is verreweg het populairste verkoelingssysteem in woningen en kantoren. De reden hiervoor is dat het een veelzijdige optie is. Deze airco wordt hoog aan de wand gemonteerd en is daardoor in vrijwel elke ruimte te gebruiken.

 • Cassette airco

  Als je op zoek bent naar een aircosysteem waarbij je weinig ruimte nodig hebt is de cassette airco ideaal. Bij dit systeem wordt de airco in een verlaagd plafond geïnstalleerd. Het enige wat je van de airco ziet is een rooster in het plafond. Voorwaarde voor deze airco is echter wel dat er een verlaagd plafond is.

 • Plafond airco

  Wil je airco in het plafond maar heb je geen verlaagd plafond om het in te kunnen installeren? Dan kun je ook kiezen voor een plafondairco. Uiteraard zie je het apparaat hierbij wel goed zitten, maar niettemin blijven de wanden en de vloer vrij om anders in te richten.

 • Vloer/console aircosysteem

  Soms is het niet mogelijk om een wand of cassette airco te plaatsen vanwege de situatie. Je kunt dan kiezen voor een vloer/console airco. Dit apparaat kan op de vloer of laag aan de wand worden geplaatst.

 • Satelliet airconditioning

  Wil je een zeer groot kantoor voorzien van airconditioning? Dan kun je het beste gaan voor satelliet airconditioning. Het enige wat je in het plafond ziet is een klein roostertje. Het grote voordeel van dit systeem is dat het subtiel aanwezig is, bijna geen geluid maakt en je geen last hebt van een tochtstroom.

 • VRF airco’s

  Wil je in een (groot) gebouw meer dan 5 ruimtes tegelijkertijd koelen/verwarmen? Dan kun je kiezen voor een VRF systeem. In zo een systeem varieert de capaciteit op elk gegeven moment omdat de behoeftes van de ruimtes continue veranderen. Daardoor heeft dit systeem ook meerdere binnen- en buitenunits en vergt het een aardige investering. Een VRF is echter wel een must in grote gebouwen.

Prijzen split airco’s

Populaire merken die split airco’s aanbieden zijn onder meer Daikin, Toshiba, Samsung en Carrier. De prijzen van de soorten airco’s vind je in de volgende tabel:

Soort airco Prijzen
1a) Vaste airco zonder buitenunit (monoblock) €1000 – €3000
1b) Vaste airco met buitenunit (split) €1500 – €3000
2) Mobiele airco Vanaf €200

Installatiekosten

De kosten voor de installatie bedragen gemiddeld €350 euro. Deze worden vaak in de prijs meegenomen en betreft het een instapmodel met 1 buiten- en 1 binnenunit. Bij een mobiele airco is dit niet van toepassing omdat het om een verrijdbaar apparaat die klaar voor gebruik is gaat.

frame airco vastmaken

Capaciteit bepalen

Bij het kiezen van het juiste vermogen dien je te weten hoe groot de ruimte is, of de ruimte een zonnige kant heeft en of het buitenunit daadwerkelijk geplaatst kan worden. Bij een split airconditioning kun je het beste kiezen voor een systeem met energielabel A of A+, anders maak je te veel elektriciteitskosten. Daarnaast is deze dan niet alleen energiezuinig, maar het is ook beter voor het milieu. Kijk dus goed naar het energieverbruik.

 

Offertes voor airco's ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs