Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Airconditioningwijzer.nl
Airconditioningwijzer.nl

Voor de slaapkamer

Een airconditioner voor de slaapkamer zorgt voor een betere slaapkwaliteit. Het is niet voor niets dat veel hotelkamers beschikken over een airco. Wanneer je ’s nachts gaat slapen kun je heerlijk doorslapen zonder last te hebben van de warmte. Maar waarom zou je die luxe alleen hebben op vakantie?

Tegenwoordig is ook in Nederland een airco voor de slaapkamer in de zomer onmisbaar. Deze zorgt voor een aangenaam koele temperatuur waardoor je niet meer hoeft te liggen woelen in je bed voordat je eindelijk na uren eens in slaap valt. In de winter kun je de airco gebruiken om te verwarmen mocht het op de slaapkamer te koud zijn. Dit kan je behoorlijk wat stookkosten schelen!

airco voor de slaapkamer

Soorten airco’s voor de slaapkamer

Wanneer de slaapkamer aan een buitenmuur zit kan er gebruik worden gemaakt van een split airco. Deze bestaat uit een gedeelte voor in de kamer en voor aan de buitenmuur. Dit type airco is stiller dan een mobiele airco en werkt veel efficiënter. Mocht het echter zo zijn dat de slaapkamer niet gesitueerd is aan een buitenmuur of mag je buiten geen unit hangen (bijvoorbeeld omdat je in een flat of monumentaal pand woont) dan kun je het beste kiezen voor 1) een monoblock airco of 2) mobiele airco. De voorkeur gaat uit naar een monoblock airco, omdat deze vaak beter koelt en minder lawaai maakt dan een mobiele airco.

Bij een mobiele airco hoef je geen leidingen of kabels aan te leggen. Dit type airconditioning is weer makkelijk in het verplaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld overdag genieten van koelte in de woonkamer en ’s nachts in de slaapkamer. Daarnaast is deze makkelijk op te bergen in de winter indien je deze niet wilt gebruiken om de kamer te verwarmen.

Welke airco voor de slaapkamer je ook kiest, het is zeer belangrijk dat je de temperatuur niet te koud instelt en dat je deze op tijd reinigt of laat nakijken. Indien de filters namelijk vervuild zijn kan dit gezondheidsproblemen opleveren zoals verkoudheid, misselijkheid of hoofdpijn. Lees verder op pagina airco gevaren.

Aanschafkosten

Voor de slaapkamer heb je zoals eerder beschreven de keuze uit 2 soorten airco’s en hebben ze zo hun eigen aanschafprijzen. Populaire merken zijn onder meer Daikin, Toshiba, Samsung en Carrier.

Soort airco Prijzen
1a) Vaste airco zonder buitenunit (monoblock) €1000 – €3000
1b) Vaste airco met buitenunit (split) €1500 – €3000
2) Mobiele airco Vanaf €200

Installatiekosten

De kosten voor de installatie bedragen gemiddeld €350 euro. Deze worden vaak in de prijs meegenomen. Bij een mobiele airco is dit niet van toepassing omdat het om een verrijdbaar apparaat die klaar voor gebruik is gaat.

Gebruikskosten

Naast de aanschafkosten zijn er eventueel de volgende kosten die je zult maken zolang je het apparaat gaat gebruiken:

 1. Kosten energieverbruik

  Bij een airconditioning krijg je sowieso te maken met energiekosten. Deze zijn flink meer in vergelijking tot een ventilator. Je moet rekenen dat je tussen de €35 en €100 euro per jaar kwijt bent aan energiekosten. Ter vergelijking, een ventilator verbruikt ongeveer €3 euro per jaar aan elektriciteit. Bij de aanschaf kun je het beste letten op het energielabel. Deze dient A of A+ te zijn.

  Een mobiele airco is relatief gezien vaak het duurste type airco, dit omdat deze flink moet draaien om een ruimte gekoeld te krijgen. Een tip is om een ruimte op warme dagen zo donker mogelijk te houden. Dus doe op tijd de gordijnen dicht! De airco kan de ruimte in dat geval ‘makkelijker’ koelen.

 2. Onderhoudskosten

  Een mobiele airco en een split-airco kun je goed zelf onderhouden. Een vaste airconditioning is een heel ander verhaal. Deze moet je door een professional ieder jaar laten onderhouden. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt onder andere de filter gecontroleerd. Voordat je overgaat tot aanschaf kan het dus handig zijn bij aircobedrijven de onderhoudskosten op te vragen.

airco instellen

Stille airco voor de slaapkamer

Als je last hebt van geluiden tijdens het slapen dan is het verstandig om te kiezen voor een stille airco i.p.v. een gewoon model. Vooral het geluid van een mobiele airco kan vies tegenvallen en ervoor zorgen dat je niet in slaap kan vallen. Een stille airco produceert een geluid van max. 50 decibel en staat dat ongeveer gelijk aan een werkende koelkast. Voor veel mensen is dat prima voor een goede nachtrust en kost zo een model niet veel meer.

Aircobedrijven vergelijken

De prijzen van aircosystemen verschillen, daarom is het verstandig om gebruik te maken van onze offerte service om vrijblijvend in contact te komen met aircoleveranciers. Door het aanbod te vergelijken weet je wat de prijzen zijn en hoeveel een systeem je gaat kosten. Zo kun je kiezen voor de beste airco. Vraag nu gratis offertes op.

 

Offertes voor airco's ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs