Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Airconditioningwijzer.nl
Airconditioningwijzer.nl

Gevaren

Er zijn wereldwijd miljoenen mensen die veel profijt hebben van een airconditioner. Maar er kleven ook gevaren aan het systeem wanneer deze niet op de juiste manier wordt gebruikt en wanneer er niet op tijd onderhoud wordt uitgevoerd aan een airco. Zo kunnen er vervelende gezondheidsproblemen ontstaan.

> Bacteriële infectie

Wanneer je gebruik maakt van een airco kunnen er omstandigheden ontstaan waarin bacteriën ontstaan die schadelijk en zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor mensen. Op het moment dat een airconditioner zijn werk doet zal deze vocht uit de lucht gaan onttrekken. Deze wordt opgevangen in een bak. Er zijn echter ook airco’s die meteen het vocht naar buiten blazen.

Ongeacht het type airco moet je goed letten op eventuele condensatie in de airco. Hierin kunnen zich bacteriën vormen. De filters dienen op tijd nagekeken en schoongemaakt te worden, want ook hierin kunnen zich bacteriën gaan nestelen.

> Koelvloeistof

Een airco koelt de warme lucht die het aanzuigt met koelvloeistof. Dit is een gemene vloeistof die erg schadelijk kan zijn voor het milieu. Indien je het onderhoud niet zelf kunt uitvoeren is het belangrijk om op tijd een professional langs te laten komen die het systeem nakijkt. Tijdens de inspectie zal er namelijk ook gekeken worden of er lekkages zijn. Het verversen van het koelvloeistof is overigens verboden in Nederland om zelf te doen en moet door een STEK-gecertificeerd bedrijf gedaan worden.

> Het verbruik

Je kunt al flink besparen op de elektriciteitskosten door goed te kijken naar het energielabel van een airco. Laat een airconditioner ook niet onnodig draaien. Ben je bijvoorbeeld ’s nachts in een bepaalde ruimte niet aanwezig, zet de airco dan uit. Er zijn nogal wat bedrijven die ’s nachts de airco gewoon door laten draaien. Het is beter om ’s morgens vroeg even een raam open te zetten zodat er wat koude en verse lucht naar binnen kan.

vieze luchtroosters

> Ziek worden

Van een airco kun je ziek worden op het moment dat deze niet op tijd nagekeken of schoongemaakt wordt. Ook wanneer deze verkeerd wordt ingesteld kan er een situatie ontstaan waarbij de binnentemperatuur veel te sterk afwijkt van de buitentemperatuur. Iedere keer wanneer je dan buiten de deur komt krijg je de bekende klap in het gezicht. Dit is ook het geval wanneer je van buiten naar binnen gaat. Het lichaam reageert hier sterk op waardoor je snel verkouden kunt worden. Bekende gezondheidsklachten zijn hoofdpijn, keelpijn, hoesten en misselijkheid.

> Verkeerde installatie

De verkeerde installatie van een airconditioner kan zorgen voor gevaarlijke situatie voor jezelf of voor anderen. Wanneer je bijvoorbeeld een unit aan de buitenkant van het huis hebt hangen, dan dient deze stevig en op de juiste manier geïnstalleerd te zijn. Indien dat niet het geval is dan kan deze naar beneden komen en jij bent dan aansprakelijk voor schade die hieruit voorkomt.

 

Offertes voor airco's ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs