Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Airconditioningwijzer.nl
Airconditioningwijzer.nl

Kosten

Zelfs in Nederland kunnen de temperaturen in de zomermaanden aardig oplopen. En omdat onze planeet steeds warmer wordt zal de hitte alleen maar toenemen. Buiten is het vaak nog goed te doen, maar binnen wordt het al snel klef en benauwd.

In de meeste kantoren is een aircosysteem wel aanwezig. Thuis kiezen we er liever voor om een raampje open te zetten. Dit komt omdat men ten onrechte denkt dat een airco onbetaalbaar is. Aircosystemen zijn de laatste jaren een stuk voordeliger geworden. Voor €200 euro heb je al een eenvoudig maar een prima werkend mobiele airco in huis.

Naast de aanschafkosten zijn er verder eigenlijk 2 andere soorten kosten waar je rekening mee moet houden.

plaatsing van airco

1. Kosten energieverbruik

Bij een airconditioning krijg je sowieso te maken met energiekosten. Deze zijn flink meer in vergelijking tot een ventilator. Je moet rekenen dat je tussen de €35 en €100 euro per jaar kwijt bent aan energiekosten. Ter vergelijking, een ventilator verbruikt ongeveer €3 euro per jaar aan elektriciteit. Bij de aanschaf kun je het beste letten op het energielabel. Deze dient A of A+ te zijn.

Een mobiele airco is relatief gezien vaak het duurste type airco, dit omdat deze flink moet draaien om een ruimte gekoeld te krijgen. Een tip is om een ruimte op warme dagen zo donker mogelijk te houden. Dus doe op tijd de gordijnen dicht! De airco kan de ruimte in dat geval ‘makkelijker’ koelen.

2. (Eventuele) onderhoudskosten

Een mobiele airco en een split-airco kun je goed zelf onderhouden. Een vaste airconditioning is een heel ander verhaal. Deze moet je door een professional ieder jaar laten onderhouden. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt onder andere de filter gecontroleerd. Voordat je overgaat tot aanschaf kan het dus wel zo handig zijn bij aircobedrijven de onderhoudskosten op te vragen.

Meer besparen met een warmtepomp

De gunstige aankoopprijs is niet het enige wat een airco in huis aantrekkelijk maakt. Veel systemen hebben tegenwoordig ook een warmtepomp. Hiermee kun je het huis niet alleen verkoelen maar ook verwarmen. Je kun het systeem dan het hele jaar door gebruiken. Dat is natuurlijk veel efficiënter. Daar komt nog eens bij dat zo’n warmtepomp energiezuiniger is dan een normale cv-installatie. Bovendien kunnen sommige systemen ook warm tapwater leveren.

Natuurlijk kost zo’n veelzijdig en geavanceerd apparaat wel een paar centen. Maar de aanschaf is echter eenmalig. Op jaarbasis verbruik je minder warmte en energie. Je bent dus op de lange termijn veel goedkoper uit. Wil je weten wat een warmtepomp kost? Vraag dan offertes op.

 

Offertes voor airco's ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs