Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Airconditioningwijzer.nl
Airconditioningwijzer.nl

De installatie

airco installatie Het installeren van een nieuwe airco is een behoorlijk ingewikkeld karwei (dat geldt echter niet voor een mobiele of mini airco). Zeker omdat je zo een klus niet dagelijks doet, kan het best een tijdje duren voordat je alles werkend hebt. Daar komt nog eens bij dat het werken met een dergelijk elektrisch systeem behoorlijk riskant is voor mensen zonder ervaring.

Het is daarom aan te raden om een specialist in te huren die de boel voor jou installeert. Dan weet je zeker dat alles goed werkt en je hoeft je eigen veiligheid niet op het spel te zetten.

Hoe wordt een airco geïnstalleerd?

Als je een airco laat plaatsen dan kan het systeem op de volgende manier geïnstalleerd worden:

 1. Waar de airco gaat komen
  Afhankelijk van je wensen en de situatie thuis wordt bepaald op welke plek de airco het beste kan komen.
 2. Plek gereed maken
  De plaats waar de airco wordt gehangen wordt vervolgens klaargemaakt, waarbij meerdere gaten geboord worden. Soms kan het noodzakelijk zijn dat er ook een geaard stopcontact verlegd moet worden.
 3. Binnenunit
  De binnenunit wordt op zijn plek gehangen, hier wordt een frame voor gebruikt zodat de unit stevig op zijn plaats blijft.
 4. Buitenunit
  De buitenunit wordt op zijn plek gehangen, ook hier is er een speciaal frame voor.
 5. Koelleidingen
  De leidingen worden getrokken, hier zal later een speciaal koelmiddel doorheen gaan dat nodig is voor de werking van de airco.
 6. Oplevering
  De airco wordt eerst vacuüm getest op lekkages en daarna gevuld. Het systeem wordt vervolgens helemaal getest om na te gaan of alles wel goed werkt.

Aandachtspunten voor zelf installatie

Ben je een gevorderde klusser en wil je de installatie liever zelf doen? Dan hebben we een aantal belangrijke aandachtspunten voor je project:

> Is de koelleiding lang genoeg?

Het eerste wat je je af moet vragen is of de standaard meegeleverde koelleiding lang genoeg is. Deze leiding verbindt de airco met de buitenunit. Bij sommige woningen blijkt de standaardlengte van 3 meter niet voldoende.

> Waar wil je de buitenunit plaatsen?

Het aircosysteem wordt via een koelleiding verbonden met de buitenunit. Deze unit moet op een geschikte plek aan de buitenzijde van je woning of pand worden geplaatst. Omdat de lengte van koelleiding beperkt is kan het even puzzelen zijn om een geschikte plek te vinden. Het is dus handig om hier van tevoren over na te denken.

> Is er een geaard stopcontact in de buurt?

De binnenunit moet uiteraard aangesloten worden op een stopcontact. Het snoer van de airco zit meestal aan de rechterzijde van de unit en is vaak niet langer dan 1,5 meter. Binnen deze afstand moet er dus een geaard stopcontact zitten.

 

Offertes voor airco's ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs