Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Airconditioningwijzer.nl
Airconditioningwijzer.nl

Wandairco

Een van de verschillende type airco’s zijn de wandairco varianten. Dit zijn niets meer dan airco’s die (hoog) tegen de muur aan geïnstalleerd worden. Ze zijn erg populair in Nederland omdat ze onder andere niet in de weg zitten, er daardoor een goede verspreiding van de kou binnen de kamer is en dankzij de aantrekkelijke prijs. Wandairco’s zijn vaste split airco’s en hebben dus zowel een buitenunit als een binnenunit (minimaal 1).

Nieuwprijzen

Populaire merken die wandairco’s aanbieden zijn onder meer Daikin, Toshiba, Samsung en Carrier. De prijzen zijn af te lezen in de volgende tabel:

Soort airco Prijzen
1a) Vaste airco zonder buitenunit (monoblock) €1000 – €3000
1b) Vaste airco met buitenunit (split) €1500 – €3000
2) Mobiele airco Vanaf €200

Installatiekosten

De kosten voor de installatie bedragen gemiddeld €350 euro. Deze worden vaak in de prijs meegenomen.

airco voor de slaapkamer

Gebruikskosten

Naast de aanschafkosten zijn er eventueel de volgende kosten die je zult maken zolang je het apparaat gaat gebruiken:

 1. Kosten energieverbruik

  Bij een airconditioning krijg je sowieso te maken met energiekosten. Deze zijn flink meer in vergelijking tot een ventilator. Je moet rekenen dat je tussen de €35 en €100 euro per jaar kwijt bent aan energiekosten. Ter vergelijking, een ventilator verbruikt ongeveer €3 euro per jaar aan elektriciteit. Bij de aanschaf kun je het beste letten op het energielabel. Deze dient A of A+ te zijn.

  Een mobiele airco is relatief gezien vaak het duurste type airco, dit omdat deze flink moet draaien om een ruimte gekoeld te krijgen. Een tip is om een ruimte op warme dagen zo donker mogelijk te houden. Dus doe op tijd de gordijnen dicht! De airco kan de ruimte in dat geval ‘makkelijker’ koelen.

 2. Onderhoudskosten

  Een mobiele airco en een split-airco kun je goed zelf onderhouden. Een vaste airconditioning is een heel ander verhaal. Deze moet je door een professional ieder jaar laten onderhouden. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt onder andere de filter gecontroleerd. Voordat je overgaat tot aanschaf kan het dus handig zijn bij aircobedrijven de onderhoudskosten op te vragen.

Vergelijk prijzen

Het loont zeker om bij een aantal aanbieders de prijzen te vergelijken. Ook hierbij geldt, als je kiest voor een airco die door een professional gemonteerd moet worden, vraag de prijzen op inclusief montagekosten. Indien je kiest voor een mobiele airco of split-airco dan kan het nogal eens uitmaken of je dit in de wintermaanden doet. De prijzen kunnen dan flink afwijken van die in de zomermaanden. Ook kun je specifiek zoeken naar goedkope airconditioners. Vraag nu gratis en vrijblijvend meerdere airco offertes bij specialisten in je regio op en laat je vrijblijvend adviseren.

 

Offertes voor airco's ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs