Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Airconditioningwijzer.nl
Airconditioningwijzer.nl

Werking

Een aircosysteem heeft standaard een binnen- en buitenunit, welke in een apparaat kunnen zitten (monoblock of mobiele airco) of beiden op andere plekken kunnen staan (split airco). De lucht in de kamer wordt door de binnenunit aangezogen en gaat langs een verdamper, welke de warmte en het vocht onttrekt. Koude droge lucht wordt vervolgens terug de kamer ingeblazen. Het koelmiddel welke in de verdamper zit is op dit moment warm geworden en gaat naar een condensor in de buitenunit welke de warmte afgeeft aan de buitenlucht. Dit proces wordt continue herhaalt waardoor er een constante koelte in de kamer(s) is. Een warmtepomp werkt andersom en is vooral bedoelt om een woning mee te verwarmen, maar kan deze dus ook koelen.

werking airco warmtepomp

Werking verschillende type airco’s

Elke soort airco (monoblock, split of mobiel) werkt op dezelfde manier, echter zijn er verschillende type airco’s welke een bepaald doel nastreven. Zo zijn er bijvoorbeeld plafond airco’s die in verlaagde plafonds worden gebouwd om de airco uit het zicht te houden (praktisch voor winkelpanden). En met een VRF systeem streef je het doel na om meer dan 5 ruimtes in een (groot) gebouw tegelijkertijd te koelen/verwarmen.

De volgende 6 type airco’s (eigenlijk hebben we het dan over de binnenunits) zul je tegenkomen:

> Wand airconditioning

Een wand airco is verreweg het populairste verkoelingssysteem in woningen en kantoren. De reden hiervoor is dat het een veelzijdige optie is. Deze airco wordt hoog aan de wand gemonteerd en is daardoor in vrijwel elke ruimte te gebruiken.

> Cassette airco

Als je op zoek bent naar een aircosysteem waarbij je weinig ruimte nodig hebt is de cassette airco ideaal. Bij dit systeem wordt de airco in een verlaagd plafond geïnstalleerd. Het enige wat je van de airco ziet is een rooster in het plafond. Voorwaarde voor deze airco is echter wel dat er een verlaagd plafond is.

> Plafond airco

Wil je airco in het plafond maar heb je geen verlaagd plafond om het in te kunnen installeren? Dan kun je ook kiezen voor een plafondairco. Uiteraard zie je het apparaat hierbij wel goed zitten, maar niettemin blijven de wanden en de vloer vrij om anders in te richten.

koelleidingen trekken

> Vloer/console aircosysteem

Soms is het niet mogelijk om een wand of cassette airco te plaatsen vanwege de situatie. Je kunt dan kiezen voor een vloer/console airco. Dit apparaat kan op de vloer of laag aan de wand worden geplaatst.

> Satelliet airconditioning

Wil je een zeer groot kantoor voorzien van airconditioning? Dan kun je het beste gaan voor satelliet airconditioning. Het enige wat je in het plafond ziet is een klein roostertje. Het grote voordeel van dit systeem is dat het subtiel aanwezig is, bijna geen geluid maakt en je geen last hebt van een tochtstroom.

> VRF airco’s

Wil je in een (groot) gebouw meer dan 5 ruimtes tegelijkertijd koelen/verwarmen? Dan kun je kiezen voor een VRF systeem. In zo een systeem varieert de capaciteit op elk gegeven moment omdat de behoeftes van de ruimtes continue veranderen. Daardoor heeft dit systeem ook meerdere binnen- en buitenunits en vergt het een aardige investering. Een VRF is echter wel een must in grote gebouwen.

Wil je weten wat een airco voor jouw woning, winkel of kantoor je gaat kosten? Benader dan meerdere aircospecialisten voor gratis en vrijblijvende offertes.

 

Offertes voor airco's ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs