Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Airconditioningwijzer.nl
Airconditioningwijzer.nl

Warmtepomp

Als de temperaturen boven de 20 graden komen kan het binnen behoorlijk warm worden. Zeker als je een flinke raampartij in huis hebt. Je zou zeggen dat veel mensen daarom een airco in huis nemen. Het tegenoverstelde is waar. De meeste mensen zetten liever een raam open omdat ze denken dat een airco duur is. De laatste jaren is er echter veel veranderd op het gebied van aircosystemen. Ze zijn niet alleen voordeliger maar ook efficiënter en energiezuiniger geworden.

Werking warmtepomp

Een airco maar ook een warmtepomp hebben standaard een binnen- en buitenunit, welke in een apparaat kunnen zitten (monoblock of mobiele airco) of beiden op andere plekken kunnen staan (split airco). De lucht in de kamer wordt door de binnenunit aangezogen en gaat langs een verdamper, welke de warmte en het vocht onttrekt. Koude droge lucht wordt vervolgens terug de kamer ingeblazen. Het koelmiddel welke in de verdamper zit is op dit moment warm geworden en gaat naar een condensor in de buitenunit welke de warmte afgeeft aan de buitenlucht. Dit proces wordt continue herhaalt waardoor er een constante koelte in de kamer(s) is. Een warmtepomp werkt andersom en is vooral bedoelt om een woning mee te verwarmen, maar kan deze dus ook koelen.

werking airco warmtepomp

Gebruik de airco het hele jaar door

Bij oudere aircosystemen zat er maar één functie op het apparaat: verkoelen. De airco’s van tegenwoordig kunnen veel meer. Niet alleen kun je allerlei verschillende temperaturen instellen, je kunt ook timen en het apparaat automatisch in- of uitschakelen.

Eén van de meest vernieuwende ontwikkelingen is echter de warmtepomp. Met behulp van een waterpomp kun je ook warme lucht uit de airco laten blazen. De airco fungeert dan als een soort verwarming. Het gebruik van de airco hoeft dus niet langer beperkt te zijn tot de warme zomerdagen. Het hele jaar door kun je de airco aanzetten. En het grote voordeel is dat verwarmen door middel van een warmtepomp energiezuiniger en dus ook veel goedkoper is dan een normale cv-installatie.

Soorten warmtepompen

Als we specifiek kijken naar de soorten warmtepompen dan zijn er 4 varianten:

  • Lucht-lucht warmtepomp: deze pomp haalt de warmte uit de lucht en zet het om in warme lucht. Je kunt hem dus gebruiken om een ruimte in je woning mee te verwarmen
  • Lucht-water warmtepomp: deze pomp gebruikt de warmte uit de lucht om water mee te verwarmen. Dit kun je gebruiken als ondersteuning van je cv-ketel. Het rendement is niet altijd hoog, omdat de luchttemperatuur ook niet constant is
  • Grond-water warmtepomp: deze installatie wordt verticaal onder je gazon ingegraven en gebruikt warmte uit de grond om water mee op te warmen. De investering is hoger, maar het rendement is ook beter
  • Water-water warmtepomp: omdat het grondwater een constante temperatuur heeft, is dit de warmtepomp met het hoogste rendement en de meest constante resultaten. Om tot het grondwater te komen moeten twee diepe putten gegraven worden waardoor de kosten van deze warmtepomp aanzienlijk hoger zijn

buitenunit

Hoeveel kost een warmtepomp?

Op dit moment vinden veel woningeigenaren warmtepompen erg duur, wellicht dat dat in de toekomst zal veranderen. De kosten worden enigszins gecompenseerd met een subsidie, maar zul je alsnog een flinke investering moeten doen. De terugverdientijd voor een warmtepomp ligt tussen de 7 en de 15 jaar (afhankelijk van het model en het vermogen). In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde prijzen van warmtepompen.

Type Gemiddelde prijs
Lucht-lucht warmtepomp €4000 – €7500 euro
Lucht-water warmtepomp €4000 – €7500 euro
Grond-water warmtepomp €10.000 – €25.000 euro
Water-water warmtepomp €15.000 euro en meer

Laat deskundige installateurs je meer vertellen over de exacte kosten van een warmtepomp voor jouw woning en vraag gratis offertes op.

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs