Plafond airco

Een van de verschillende type airco's zijn de plafond varianten; de cassette en satelliet airco vallen binnen deze groep. Dit zijn airco's die in of tegen het plafond aan geïnstalleerd worden. Ze zijn erg populair in winkels omdat ze niet in de weg zitten en er daardoor veel ruimte overblijft. Ook plafond airco's zijn split airco's maar hebben dus een binnenunit die in of tegen het plafond aan verwerkt is. Bij dit type kunnen er max. 5 binnenunits geïnstalleerd worden, anders moet er voor een VRF systeem gekozen worden.

Nieuwprijzen

Populaire merken die plafond airco's aanbieden zijn onder meer Daikin, Toshiba, Samsung en Carrier. De vanafprijzen zijn af te lezen in de volgende tabel:

Soort airco Prijzen
1a) Vaste airco zonder buitenunit (monoblock) €1000 - €3000
1b) Vaste airco met buitenunit (split) €1500 - €3000
2) Mobiele airco Vanaf €200

Installatiekosten

De kosten voor de installatie bedragen gemiddeld €350 euro. Deze worden vaak in de prijs meegenomen. Het betreft dan een instapmodel met 1 buitenunit en 1 binnenunit (bijv. een cassettemodel).

plafond airco

Gebruikskosten

Naast de aanschafkosten zijn er eventueel de volgende kosten die je zult maken zolang je het apparaat gaat gebruiken:

  1. Kosten energieverbruik

    Bij een airconditioning krijg je sowieso te maken met energiekosten. Deze zijn flink meer in vergelijking tot een ventilator. Je moet rekenen dat je tussen de €35 en €100 euro per jaar kwijt bent aan energiekosten. Ter vergelijking, een ventilator verbruikt ongeveer €3 euro per jaar aan elektriciteit. Bij de aanschaf kun je het beste letten op het energielabel. Deze dient A of A+ te zijn.

    Een mobiele airco is relatief gezien vaak het duurste type airco, dit omdat deze flink moet draaien om een ruimte gekoeld te krijgen. Een tip is om een ruimte op warme dagen zo donker mogelijk te houden. Dus doe op tijd de gordijnen dicht! De airco kan de ruimte in dat geval 'makkelijker' koelen.

  2. Onderhoudskosten

    Een mobiele airco en een split-airco kun je goed zelf onderhouden. Een vaste airconditioning is een heel ander verhaal. Deze moet je door een professional ieder jaar laten onderhouden. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt onder andere de filter gecontroleerd. Voordat je overgaat tot aanschaf kan het dus handig zijn bij aircobedrijven de onderhoudskosten op te vragen.

Vergelijk prijzen

Het loont zeker om bij een aantal aanbieders de prijzen te vergelijken. Ook hierbij geldt, als je kiest voor een airco die door een professional gemonteerd moet worden, vraag de prijzen op inclusief montagekosten. Indien je kiest voor een mobiele airco of split-airco dan kan het nogal eens uitmaken of je dit in de wintermaanden doet. De prijzen kunnen dan flink afwijken van die in de zomermaanden. Ook kun je specifiek zoeken naar goedkope airconditioners. Vraag nu gratis en vrijblijvend meerdere airco offertes bij specialisten in je regio op en laat je vrijblijvend adviseren.

Vind de beste vakman...

Benader aircospecialisten in jouw regio en vraag tot 4 vrijblijvende offertes op. Leg het aanbod naast elkaar en vind de beste vakman voor jouw klus.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Vind de beste vakman...

Vergelijk offertes van aircobedrijven