Nadelen

Een airco kent niet alleen voordelen, maar helaas ook nadelen. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk verkouden worden door een airco en indien de airconditioning niet goed wordt onderhouden kan er verontreinigde lucht ontstaan in de ruimte waar deze geplaatst is. Je dient bij de aanschaf van een airco goed te letten op de onderhouds- en elektriciteitskosten. Wanneer je een airco koopt zonder goed energielabel kun je namelijk voor hoge kosten komen te staan.

> Temperatuurverschillen

Je wordt verkouden van een airco zodra er een te hoog temperatuurverschil ontstaat tussen de ruimte waar de airco staat en de ruimte buiten. Dit kan zorgen voor een flinke verkoudheid met snotteren, keelpijn en hoesten. Het lijkt zelfs wel een beetje op griep. Toch verdwijnen deze klachten al snel weer wanneer de temperatuur van de airco niet te koud wordt ingesteld.

Wanneer een airco niet goed wordt onderhouden, dan kun je te maken krijgen met vieze luchtjes, veel te droge lucht en gezondheidsklachten zoals misselijkheid en hoofdpijn. Het is zeer belangrijk dat de filters op tijd worden schoongemaakt. Bekijk ook deze pagina: ziek worden van een airco?

> Extra kosten: onderhoudscontract

Wanneer je een wat grotere airconditioning hebt, dan kan het verstandig zijn om een onderhoudscontract af te sluiten zodat je zeker weet dat je airco in optimale conditie blijft. Je doet er dan ook langer mee. Wel is het zo dat een onderhoudscontract behoorlijk wat extra kosten met zich mee kan brengen.

Tot slot de elektriciteitskosten. Wanneer je een airco gaat aanschaffen, let dan goed op het energielabel. Hele goedkope en kwalitatief slechte airco's kunnen namelijk hoge elektriciteitskosten met zich meebrengen.

Nadelen airco op een rijtje

Zoals je kunt lezen heeft een airco dus ook nadelen. Nogmaals de nadelen:

  • Een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten kan zorgen voor verkoudheid
  • Bij slecht onderhoud kunnen klachten ontstaan zoals vieze luchtjes en gezondheidsklachten
  • Een onderhoudscontract brengt extra kosten met zich mee
  • Er zijn airco's met een slecht energielabel wat kan resulteren in hoge elektriciteitskosten

Toch zijn er meer voordelen dan nadelen aan een airconditioning.

Vind de beste vakman...

Benader aircospecialisten in jouw regio en vraag tot 4 vrijblijvende offertes op. Leg het aanbod naast elkaar en vind de beste vakman voor jouw klus.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Kijk ook op pagina:

Vind de beste vakman...

Vergelijk offertes van aircobedrijven